Menu

Vallviks Bruk nöjda med ångljuddämpare

Hem Vallviks Bruk nöjda med ångljuddämpare

Under hösten 2016 bytte Vallviks Bruk ut två befintliga avblåsningsljuddämpare till nya i flerstegsutförande från C.A. Mörck. Efter de första provmätningarna så konstateras ett mycket lyckat resultat.

Vallviks Bruk, som ingår i Rottneros-koncernen, planerar en produktionsökning varvid de har fått en miljödom med vissa villkor att uppfylla gällande ljudkrav gentemot sina omgivningar.

Med hjälp av en ljudkonsult har man gjort en ljudkartläggning och då bl.a. mätt ljudnivåerna intill de gamla ljuddämparna vid ett flöde av 10 ton/h.

Vid mätning efter nyinstallationen uppmättes på samma mätpunkt ljudnivåer 12 dBA under tidigare mätning, trots TRE gånger högre flöde (31 ton/h)!

De två ljuddämparna är dimensionerade för att ta en ljudeffekt av 155 resp. 160 dBA vid avblåsningsventilerna ned till 35 dBA på 350 meters avstånd rakt ut från ljuddämparnas utlopp.

Reaktionen hos personalen på Vallvik är att det blivit väldigt tyst på området vid avblåsning. ”Man ser ångplymen men på marknivå hörs det i princip ingenting längre” enligt anläggningsingenjör Ann-Louise Johansson, ledare för projektet.

Du finner mer info om våra ljuddämpare här.

Foto: Ann-Louise Johansson, Vallviks Bruk

Kontakta oss!

Peter Sundbaum

031-36 36 126 peter@campreq.se
Back to Top